Aku Cinta Filem

jika ditanya apa yang aku belajar dari bidang seni. aku tak mampu jawab kerana terlalu banyak. antara cabang seni yang paling menjadi guru kehidupan,pada akau adalah filem. aku lebih banyak menonton filem daripada membaca. mungkin sahaja filem lebih senang didampingi. murah dan efisien,walaupun imaginasi lebih terbatas berbanding membaca buku, dimana aku boleh mencipta duniaku sendiri.

filem yang kupilih untuk tonton,sebenarnya tak berjenis. boleh jadi bermutu ataupun tidak. tak perlulah bicara tentang teori,ideologi,semiotik,skrip,lakonan,kesan efek mahupun sinematografi.
subjektif bagi setiap individu. aku memilih untu menonton saja apa yang terhidang (jika ditayangkan percuma). Jadi,aku ingin berkongsi 20 filem yang mengesakan jiwa aku dan memotivasikan aku.

1) Kembara Seniman Jalanan - aku sahabat M.Nasir
2)Greenmile - manusia menilai apa yang dinampak sahaja
3)Forrest Gump - Life is like a box of chocolate......
4)Baik Punya Cilok - Filem melayu paling sempoi
5)Cinema Paradiso- Kisah kehidupan pecinta filem
6)Shaolin Soccer - Bila kungfu adalah syarat sepakbola
7)What's Eating Gilbert's Grape- Lakonan De Caprio yang hebat
8)Trilogi Lord Of The Ring- Tiada sebab untuk menafikan
9)Spiderman- with a great power,come with a great responsibility
10) 1957: Hati Malaya -filem yang membuat aku menangis dipanggung
11)Perfume : bila bau mampu menguasai sebuah kuasa
12) Siri Young & Dangerous : aku rasa aku ni macam Chicken
13)Puteri Gunung Ledang- lelaki yang hebat dikalahkan cinta
14)Life is Beautiful- menjadi optimistik tu harus
15)The Sign - Bagaimana perasaan sebenar bila bertemu mahkluk asing
16)Gie - Soe Hok Gie,pejuang mahsisiwa indonesia
17) Kabhi Kushi Kabhi Gam - Siapa tak sedih tengok cerita ni?
18)The Village - Kampung penuh rahsia
19) Big Fish - memotivasikan diri
20) Times Is Runnig Out 2 -Lagi best dari Catch Me if You Can


Ini sebahagian. yang kuingat masa ini. Ada banyak lagi yang aku lupa. Ada cadangan dan ingin berkongsi filem yang sahabat suka?


p/s: teringat lagu Bikin Filem oleh M.Nasir.

39 balasbalik:

    aku cinta filem juga!!! antara tiga filem yang aku cinta dan ingin mampu ku tonton berulang kali:

    1) season's change
    2) janji joni
    3) sepet

    itu antara tiga lah..banyak lagi sebenarnya. tapi yg tu je aku terfikir nak tengok sekarang ni. lama tak dapat tengok..

     

    mas,
    janji joni!
    ya sama...

    bayngkan bilamana kotaraya berkonspirasi menghalang kita untuk berkenalan dengan seorang gadis..
    dan ketak putus asaan sahaja mampu menentang.

    season's change?
    filem dari mana?

     

    aku lebih suka filem yg berunsur perang, ganas, action...

     

    aku,

    aku suka juga sama filem.

    tapi filem apa ya.

    aku rasa filem saikologi lebih aku suka.

    ataupun kehidupan manusia.

    pun aku suka.

    haha.

    apaapaajalaakuni.

     

    Filem yang paling ku sukai ialah..

    Titanic!!

    Sape suka?

     

    m.i.l.f hunter.
    penuh dengan emosi...









    p/s:aku suka karya tim burton.

     

    majid majidi punya aku suka.

     

    ko perasan tak janji joni mengambil bau2 cinema paradiso?

    bab die keje antar filem tu kan sejibik?

    aku syorkan filem sivaji the boss untuk eksplorasi filem tamil pula..

     

    Aku suka nonton filem... sangat suka.
    Filem romantik, hantu , dokumentari, animasi , aksi. Pendek cerita sapu bersih..

    Tengok jugak sapa yang berlakon dan jalan citernya cemana.
    Terbaru aku nonton..

    1. P.s. i Love you- siapkan tisu mesti leleh.
    2. The Kite Runner- Apabila kita berbohong kita telah mencuri hak org lain.
    3. Rendition- Orang lain salah org lain kena. Hanya kerana nama kita Islam.
    4. Waterworld- Bila dunia diliputi lautan.
    5. 27 dresses- Oh belajarlah katakan tidak!
    6. Mr. Mongorium Emporiun- Alam budak-budak memang best!
    7. Itu sajalah. Dalam seminggu banyak filem aku nonton. Tapi yang aku senarai kat atas adalah filem yang aku paling suka lah tengok untuk minggu ini.

     

    salah tipe Mr Mongorium Emporiun.
    Sebenarnya Mr Mongorium Emporium.

     

    Showshank Redemption.

    Con Air.

    The Ghost and The Darkness.
    [Weh sape pinjam tak pulang balik?!!]

     

    20) Times Is Runnig Out 2

    adakah ini cerita cina? kalau ya..lakonan cheng e kin itu mantap..

    aku suka filem yg sedap ditonton..
    mastikus aku suka juga sepet..lagi gubra juga muhksin

    namun aku terpaling suka cerita kung fu..huh!

     

    filem??
    ok la filem yg kite tgk..
    ape kate kita yang buat filem tu pulak??
    ape pendapatan korang??

     

    sy paling suka tgk criter tentang dia
    tatau kenape
    tp mmg suke sgt
    tgk byk2 kali pun x per

     

    zul,
    ganas aku kurang sket.
    tak tau naper?

    jihn,
    yela..filem apa?
    ada contoh?

    lara,
    titanic?
    so mesti terer jawab soalan teori kan?
    babak mana yg paling kamu suka?

    amscreamo?
    milf hunter?
    saper pelakon?
    saper pengarah?
    ya..tim burton best..
    majid majidi pun sama...
    idea dia hebat

    muhsin,
    ya..cinema paradiso banyak memberi inspirasi kepada pengarah,,
    sivaji the boss?
    aku suka hero tu..

     

    aku suke juno (:

     

    haslina,
    wah peminat filem juga rupanya?

    filem rendition macam menarik jer..?

    neem,
    Showshank Redemption
    filem aper ea?
    con air,heronya sangat selekeh.

    cpk,
    ya..filem kantonis..
    pernah tonton ya?

    bal,
    apa yang ok?

    emyl,
    tentang dia?
    suka lagunya
    suke scene di atas bumbung
    dan bagaimana pengarah melambangkan
    perasaan dengan hujan

    panda,
    juno?
    wah..mau cari

     

    scene dier
    cantik laa

    suke d way die nk pamerkan
    -kekosongan(scene dier kosongkan jakarta)
    -sakit(maid potong mangga)

    perasan x..criter dier..sumenye mase hari mendung.pandai la die hidupkan mood suram.mmg suke la criter tuh.+suke dgn randu yg x give up...suke la criter tuh.+muke fauzi baadila tuh..ader sket cm muke ex sy..hahaha

     

    good taste hehehe

     

    aku xsuke sgt nengok film..
    huhu...
    lagi2 industn tp kalo ade saif ali khan, aku tgk gak lar..;p
    aku smpai skng chenta lg 'ada apa dgn cinta'...
    'children of heaven', 'final destination 1,2,3'..
    'baik punye cilok' aku suke gak coz asgmnt aku dpt mark tinggi..hehe
    'ank halal', 'where the heart is',
    'Alive: the miracle of the Andes'...
    erm...
    lagi....
    eh,
    byk gak eh film aku suke
    tp xigt tajuknya la...!

     

    Showshank Redemption, starring Tim Robbins. Showshank tu nama penjara.

    But not typical type. Tak tau la kalau skang dah jadi tipikal sbb byk tiru citer ni.

    Tp zaman tu, memang best la citer ni.

     

    ***********************************
    dulu
    aku bisa duduk berjam jam
    memikirkan satu hal
    cinta

    sekarang
    ngak ada lagi yang ku rasakan
    yang tinggal
    hanya rasa sakit
    seperti pisau menancap didada
    lukanya begitu mendalam

    semua ini membuat ku terus bertanya pada mu Tuhan
    mengapa Kau berikan aku kekasih dan sahabat yang akhirnya mengkhianati
    membuatkan cinta dan persahabatan
    ngak ada artinya lagi

    percuma ku pada mu Tuhan
    mungkin aku harus terbang
    agar lepas dari semua ini
    terbang dan terus
    menghilang
    ***********************************
    ada yang hilang
    ketika kau hilang
    hatiku
    jiwaku

    ada yang pergi
    ketika kau pergi
    senyumku
    tawaku

    hidup ku ikut hilang bersama mu
    cinta ku ikut pergi bersama mu

    sementara aku masih disini
    mencuba tegak berdiri
    tanpa mu


    *****tentang dia******

     

    1) layar lara
    2) abang92

    hati2 dgn filem yg bersifat pluralism. bahayanya mengundang akidah "dassen".

    maaf mer, dtg ke puncak tak beritahu, sy berlekas2 ada sedikit urusan kerja.

    kalau ada projek filemmu nanti, juga panggil sy turut serta ya.

     

    emyl,
    ya..kekosongan tu menjadi..
    saya rasa cam saya cam randu gak.

    butaseni,
    haha...yeke?

    renhalus,
    ceh...
    tak suka..
    tapi berjela2
    kau nyer komen..
    kau ni lucu..
    mana dapat citer alive tu?

    neem,
    thanx...raser masa kecik dh tgk citer ni
    tapi luper ar..
    kene cari balik ni

    emyl,
    inilah antara kekuatan filem indonesia
    dialognya mengesan di jiwa..

    rudy,
    layar lara..best..
    mana perginya sidi oraza ya?
    ya...pluralism,membunuh dalam senyap.

    tak apa.
    insya-allah..
    nanti kam mahu buat vklip,
    ada cadangan artis?

     

    This comment has been removed by the author.

     

    aku cinta filem juga!

     

    hmm...ko da tengok citer babel. aku suka the prestige. john bruckheimer direct...

     

    hi, baru kat sini, nak komen jugak,

    -filem paling diminati:films by Guillermo Del Torro, quentin tarantino:reservoir dog, planet terror, pulp fiction, stanley kubrick clockwork orange,filem cult jepun:Audition, city of lost souls, Ichi the killer(tha best!), zatoichi.

    -yg lain2 mcm Saw 1, silence of the lamb(lakonan jodie foster),filem animasi porco rosso by hayao miyazaki and of course Citizen Kane by Orson Welles

     

    SAYA sukakan RE-CYCLE

     

    mana artis boleh saja kecuali artis AF. hahahaha

    sidi oraza skrg bantu abangnya prof dr syed rastan bisnes tonik utk padi. kayo raya. takperlu lagi berlakon. abangnya satu bumbung di jabatan saya.

     

    mana artis boleh saja kecuali artis AF. hahahaha

    sidi oraza skrg bantu abangnya prof dr syed rastan bisnes tonik utk padi. kayo raya. takperlu lagi berlakon. abangnya satu bumbung di jabatan saya.

     

    aku suke filem CINTA!
    sume org taw betapa sukenye aku gan filem neh...
    AADC pon best!
    masih ingat dgn salah satu baris dlm puisi perempuan...
    "ada apa dengannya?
    meninggalkan hati utk dicaci.."

     

    AADC?

    "walau tak bisa lafaz salam perpisahan, pasti tiba detik pertemuan..."


    *:-)

     

    cofeeholic,
    ya..cinta filem ya...?
    jgn dgn pelakonnya..

    amscreamo,
    prestige?
    yang batman ngan wolverine berlakon kan?

    memang best..citer ttg magician..

    lupa nak cakap...
    filem
    CITY OF GOD..
    juga superb..

    unimportantperson,
    fuh..siapa gerangan kamu ya?

    wah..sepertinya kamu peminat sinema parallel.
    filem yang berseni tinggi...

    stanley kubrick clockwork orange-
    mana mau cari filem ini?

    coffeeholic,
    recycle,
    taiwan kan?

    rudy,
    haha..kenapa tak mahu artis AF?
    memuakkan?
    haha..
    pernah terserempak sidi oraza sekali di times square,
    agak berisi skang ni ya..

    momentum,
    iya?
    baik..saya bg cdgan.
    nantikan kedatangan filem ayat-ayat cinta pula ya.
    tak tau bila nak ditygkan di malaysia..

    coffeeholic,
    erm..mendalam..

     

    Haha'
    soalan khong aku jawab la jugak..
    aku suka babak jack N rose dalam laut kesejukkan...
    that's beautiful moment!!

     

    Amer.. Aku tak sangka ada jugak orang yang sama dengan aku. Meminati filem "what's eating gilbert grapes".. Tajuk pelik, cite die aku tonton berkali2. Tak jemu. Tapi.. DVD nye sudah rosak. Maybe sebab pirate. ;p Aku cari banyak kedai, tak jumpa.

     

    Tears of The Black Tiger adalah filem kegemaran aku selamanya dan Opera Jawa adalah yang terbaik buatku selamanya!

     

    wah! list filem yang begitu menarik.. insyaAllah akan tonton semuanya..

     

    cuba tgk filem2 jepun arahan takashi miike, dia dah jd pengarah utk hampir 80 buah filem dari tahun 87, sehingga sekarang.
    dari genre seram-thriller, komedi, fiksyen, semua dia dah eksperimen dan aku boleh gerenti style dia lain2 utk setiap movie dia. filem dia bukan semua berjaya, tapi ko boleh tgk development dia dalam buat filem, semua dia dah cuba. ko try tengok audition - thriller pasal psikotis, filem crows zero - samseng high school, zebraman - plot lagi gempak dari cicakman, sukiyaki western django - koboi di bandar jepun (ala2 cerita akira kurosawa the famous Yojimbo) macam2 dia pernah cuba. try carik dalam internet listing filem dia dan ko g carik kat pirate berlambak.
    itu baru jepun. hahahhahahah

     

Blogger Templates by Blog Forum