bila bikin filemItu adalah lirik lagu Bikin Filem hasil Nasir Jani dan M.Nasir. Filem Kembara Seniman Jalanan banyak memberi inspirasi dalam hidup dan karya saya. Filem Nasir Jani ini betul-betul avant garde dan magnum opus; bagi saya.

Lewat kebelakangan ini, menonton filem semakin kurang meninggalkan katarsis bagi saya. Terutamanya filem Melayu. Seingat saya filem Budak Kelantan adalah filem Melayu terakhir yang mampu menterjemahkan kebenaran yang saya atau kita perlu tau.

Membikin filem,adalah perkara yang sukar, jika kita adalah pemerhati yang ruwet. Mempunyai idea yang bagus, kru yang hebat, filem yang dihasilkan boleh saja mengagumkan. Khalayak akan terpegun, filem akan dipuji, nama akan tertempa naik.

Namun apa akan jadi pada khalayak yang tadi menonton dan kemudiaannya keluar dari panggung.

NOTHING

Filem bukan saja karya seni yang sepatutnya, malah lebih dari itu. Ianya tentang menceritakan kebenaran, sebab dan akibat atau apa saja yang mampu membuatkan penonton terfikir untuk menganjakkan diri. Mungkin contoh yang semua tahu, filem Ayat-Ayat Cinta. Kebanyakkan dari kita mula mencari novel filem itu selepas menonton filemnya.

Maka, untuk membikin filem yang hebat,sehebat yang kalian fikir, mesti mempunyai
idea yang baik
kru yang hebat
prinsip diri sebagai pengarah

dan yang paling sukar adalah,

MAGIS

Blogger Templates by Blog Forum