Selesaikan masalah dengan merayakan hidup.

Masalah mengejar kalian. Bagai bayang-bayang yang kalian nampak jelas di bawah sinar mentol. Kemudiaannya, ia menimpa. Bayangkan bayang-bayang menimpa kalian. Dan tiada siapa yang mampu untuk membantu kalian ; bukan kerana mereka tidak cukup kuat, cuma mereka tak mampu melihat bayang-bayang itu seperti kalian lihat.

Begitulah fitrah sebuah masalah. Mungkin bencana. Mungkin rahmat. Siapa tahu. Bagi saya, setia masalah itu dicipta untuk diselesaikan; walau sepayah mana.

Minggu lalu, adalah antara minggu yang getir, bagi seorang saya. Masalah yang akan mungkin diketahui orang, difahami orang namun tak mungkin dirasai, sama seperti saya rasa. Ini masalah besar. Bukan masalah remeh seperti dimarah ibu, atau teman wanita merajuk.

Jika saya cerita, mungkin masalah ini sukar untuk kalian rasakan. Mungkin terlalu besar.

Makanya,bila kalian dikhianati, disakiti, dikecewakan, dibenci atau disisih.

MAAFKANLAH

Jika orang memaki kau, kau boleh memaafi mereka. Namun jika kau memaki orang, mereka belum tentu memaafkan diri kau dan kau juga takkan mampu memaafkan diri sendiri. Ini kerana setiap orang lain adalah sebahagian dari kau.
-Kahlil Gibran

SENYUMLAH

kerana apa yang ada di dunia perlulah dirayakan dengan penuh redha,

Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai
Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban
-Hitam putih kehidupan oleh Sheila Majid

You can be as mad as a mad dog at the way things went. You could swear, curse the fates, but when it comes to the end, you have to let go.
-The Curious Case of Benjamin Button

Selesaikan masalah dengan merayakan hidup. Bukan dengan memberontak dengan alam.


p/s: sempat mengunjung Galeri Petronas melihat Pameran Go Block, menonton filem Valkyrie, The Curious Case of Benjamin Button, mereka pakaian dan pelbagai lagi kerana masalah yang membebani.

Blogger Templates by Blog Forum