Demi Sebuah Kecintaan.........??
Mulanya aku terhibur melihat aksi mereka.Mereka pelajar semester 1 yang mengambil subjek Asas Seni Lakon,yang disyarah oleh Aminah Rhapor. Mereka dikehendaki menjiwai watak seorang yang terencat(walaupun banyak yang menjurus ke bidang menjadi gila). Kemudian mereka akan berjalan sepanjang jalan dan singgah ke checkpoint-checkpoint untuk diuji keberkesanan lakonan mereka. Mereka diuji pelajar senior.Makin lama, makin bosan. Aku terlihat salah seorang pelajar ini, dia bertudung. Bagi aku tudungnya menutup aurat. Dan aku tahu dia menutup aurat atas kehendak agama.

Aku tersentap. Melihat aksi pelajar-pelajar senior yang menguji mereka dengan agak keterlaluan. Pelajar bertudung ini dimomok sehingga tudungnya tercabut. Dan dia hanya pasrah.Adakah ini yang dikatakan seni lakon? Menjiwai watak sehingga meninggalkan watak sebagai seorang hamba abdi sepenuh masa. Rata-rata pelakon di Malaysia sebegini. Kerana tuntutan watak, semuanya bagi mereka halal.

"Ala...ini kan cuma lakonan" kata pelakon yang mendapat bayaran tertinggi

"Saya cuma ikut skrip je. Dah pengarah suruh macam tu. Salah ker?" kata pelakon yang mukanya sentiasa mencapap di mana-mana skrin.

"Takkanlah watak sebagai kekasih tak boleh nak pegang-pegang, raba-raba, usap-usap. Nama pun pelakon kan? Takkan itu pun nak kritik" Kata pelakon yang sering tercalon tapi tak pernah menang.

Nah, itu adalah realiti yang berlaku di dala industri hiburan. Seni untuk seni. Seni tiada kena mengena dengan agama. Sekular!! itu yang kita perjuangkan. Kita mulakan dengan asas pendidikan yang menekankan "matlamat menghalalkan cara". Ya! kita majukan industri kita seperti ini. Melihat seni dan agama sebagai satu keterpisahan. Dan kita mulakan dengan universiti! Salah siapa?

ANDA DIJEMPUT HADIR!

Blogger Templates by Blog Forum