Penulis perlu menulis

Saya berehat agak lama. Saya gusar menulis lewat hari-hari sebelum saya bercuti. Tapi tak bermakna saya berhenti langsung. Saya telah mencari ruang dalam diri untuk perbaiki. Namun, tanpa menulis, saya sukar ketemui ruang cacat itu. Jadi, saya cuba membaca lebih. Ternyata, bila banyak membaca tanpa menulis, fikiran semain berat.


Saya telah diterima untuk berkhidmat seketika di intitusi yang memartabatkan bahasa Melayu pada tahap tertinggi. Tanpa gaji. Mungkin ini akan menjadi titik tolak untuk saya mengerti tentang perjuangan.Rutin harian yang barangkali sama mungkin akan menyesakkan saya. Saya pernah beranggapan bahawa kerja di pejabat akan menjadi menarik. Ternyata saya lebih gemar hidup ala bohemian. Ruang yang sama dengan entiti yang sama setiap hari. Akan tetapi kerja di sini, walaupun tidak lari dari skeptikal saya, ianya memberikan pengalaman menarik. Kerana saya telah memilih untuk menjadikan ia seperti mana saya inginkan.

Dan setiap kali waktu senggang (waktu makan) saya akan mencuri ke sini untuk bertemu dengan sesuatu yang saya tak sempat ketemu, kerana saya belum dilahirkan. Ianya tidak ada di tempat lain. Dan saya boleh mengakses ke dalam ini dengan lebih mudah. Tempat ini dinamai Pusat Dokumentasi Melayu. Saya cuba mengkaji budaya sebelum saya wujud. Indah.

p/s: waktu-waktu sukar saya....inilah..

Blogger Templates by Blog Forum