apa yang perlu?

aku disini bukan menanti sehelai sijil yang dicetak dengan dakwat-dakwat kekal direka manusia dan ditandatangani oleh manusia yang satu lagi. Sijil hanya sehelai kertas bisa yang tak membantu aku dalam berhujah. Aku di sini adalah mencari diri,menggali diri. Aku ingin mencari aku. Kerana aku tau di dalam aku ada dia. Dan masa akan menentukan pertemuan itu.
Jika aku berjaya satu hari nanti, sebabnya bukannya aku belajar. Aku berjaya kerana dia yang menentukan aku untuk berjaya. Belajar adalah satu cara untuk memenuhi balang harapan,impian dan kehendak. Belajar adalah satu keputusan yang ditentukan sama ada kita mahu atau tidak. Namun kejayaan itu berunsur ghaib. Ia tak muncul selagi ia dikehendaki muncul. Aku...kita hanya mampu berusaha dan meminta terus-terusan.

Di musim-musim sebegini, di antara kita akan sering mengucapkan kalimah kejayaan dan kegagalan, secara langsung ataupun tidak. Jika fikiran berasa kegagalan telah sebati dengan sel di dalam tubuh dan membuatkan daya tahan menjadi lemah,dengarkanlah lagu 'anugerah dari kegagalan' oleh Dato' Shake. Atau mungkin kau harus baca buku Berani Gagal dari Billi Lim.

Kadangkala kegentaran kita tak berasas. Kita mennghadapi sesetengah benda dengan begitu serius dan seluruh daya fokus tertumpu pada perkara itu. Dan ini membuatkan kita terlupa tentang pergerakan dan perubahan perkara yang lebih besar dari itu. Dalam dewan, kita diuji tentang apa yang telah kita belajar selama beberapa tempoh tertentu. Dalam kehidupan pula, kita diuji tentang semua benda pada setiap masa-T.Aias Taib

Blogger Templates by Blog Forum