Bila ini bukan yang kita mahu

Bujal tahu, ini bukan apa yang di mahukan. Tapi apalah sangat kudratnya jika hendak dibandingkan dengan penggerak alam. Dia cuba, bukan setakat sekadar sahaja. Dia cuba mencari lagi titik yang diperkatakan Archimedes tu. Titik paling tengah. Titik paling sempurna di dunia ni. Di mana kalau kau berada dalam titik ni, kau mampu mengubah dunia. Dia tahu antara nama yang telah menjumpai titik ni. Rasullah S.A.W. Juga ada di kalangan marhaen yang dah jumpa..macam Gandhi, Hitler dan yang baru Obama.

Dia cuba bermuhasabah. Ahh....sudah 2009 selepas kematian Isa A.S...sudah 1430 tahun selepas umat setia berhijrah. dunia ini masih dalam belenggu sama. Masalah yang datang masih mencari paksi keadilan.

Dia tahu dia bekerja dengan orang. Dan majikannya bukan seagama denganya. Majikannya Protestan. Dan ap[abila pertengahan Disember datang, dia telah disuruh memakai topi Santa Klaus ataupun topi Frosty. Hal ini bukan sukar. Sekadar ambil dan pakai apa yang dah disediakan. Lagipun keadaanya akan bertambah ceria. Perayaan akan bertambah indah jika lebih banyak kod-kod perayaan. Raya puasa lebih best dari raya haji sebab ada kod-kod lemang,ketupat,duit raya,mercun,kuih raya, baju baru, bermaafan dan ziarah menziarahi. Bagitu juga dengan Krismas. Dalam Krismas ada Santa Klaus, salji,pokok lampu-lampu, stokin,biskut halia, Frosty, hadiah, chicken ham,ayam turki dan jumbo sales.

Tapi baginya, ia melibatkan prinsip. Krismas bererti Christ-Mass. Walaupun Bujal tak berapa faham Inggeris, tapi baginya Christ-Mass bukan lah tercipta untuknya. Ada rakan yang berkata krismas ni macam maulud nabi, cuma nabi yang berlainan. Dia tengok, teman-temannya begitu bangga dengan topi merah putih tu. "U anggap jer yang u ni peyokong anti kapitalis dan pakai topi tu.", kata seorang gadis separuh kristian, Clara kepadanya.

Bujal sedar, dirinya bukanlah alim sangat, namun dia cuba. Apabila dia diberi kata dua sambil dihulurkan topi itu..
"Take it or leave"

Lalu Bujal berjalan dan tumbankan patung Saint Nicholas di depan pintu tu.

"Ini pasal prinsip" kata-kata akhir Bujal pada Clara.


p/s: Tahniah kepada Caca dengan result PMRnya 5A. Akhirnya dia boleh lawan abangnya.

Blogger Templates by Blog Forum