benda tu!!


satu ketika...

dia berlari. langkahnya sangat deras. nafasnya tercungap-cungap. bagaikan tak cukup tanah. bagaikan kekurangan oksigen. dia berlari, menuju ke arah cahaya matahari. ada benda yang mengejarnya. dan benda yang mengejarnya sudah hampir kepadanya. dia perlu mempercepatkan lagi langkahnya. kakinya dibuka seluas-luasnya. benda yang mengejarnya hanya beberapa kali sahaja di belakang. dia sudah tidak mampu mengakali langkahnya. yang dia tahu dia harus berlari. berlari dengan pantas. dia perlukan cahaya matahari. benda itu akan neutral jika berada di bawah cahaya. cahaya matahari hanya 10 meter sahaja di hadapan.

BUUUKKK!!!!!!!

dia jatuh.

SRAASSSH!!!

benda itu mencakar dadanya. sekaligus ianya terobek. benda itu merobek dadanya. meraba-raba ke dalam organ dalamannya. nafasnya tinggal 7. matanya memerah menahan kesakitan maha sakit. benda itu mencungkil jantungnya dengan berhati-hati.

TAAPP!!!

benda itu meragut jantungnya. benda itu mengangkat tinggi-tinggi jantungnya dan mengarahkan ke arah matahari.

SRAAASSHH!!

ARGGHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jantungnya dicakar. dihiris. dia sudah hampir tak bernafas. dia tak mampu memikirkan apa-apa. dia tak mampu membuat pilihan; untuk kali ini. apa yang dia mampu hanyalah melihat jantungnya diperlakukan sebegitu rupa. sakit? hanya dia dan Allah sahaja tahu.

dan tanpa diminta. tanpa disangka, benda itu meletak semula jantungnya ke tempat asalnya di dalam ruang badannya. dan bagaikan dijahit, kulitnya disambung semula. benda itu lari.


kini....

dia sudah pulih. sepenuhnya. tapi, masih ada parut di jantungnya. kau boleh lihat jika.................


NOTA: Jantung boleh juga diertikan dengan hati ataupun heart.
benda yang dimaksudkan adalah CINTA.
dan cahaya matahari itu adalah harapan yang pasti.
dia= jangan ditanya siapa dia.


0938-27022008
p.perdana

antara jiwarasa dan akar

akhirnya, selepas memakan hati, memendam rasa.

aku telah mengorbankan waktu wajibku untuk screening semata-mata memenuhi undangan sahabat, vince untuk ke konferensi teaternya. tapi dia tiada. haram betul. aku resah. gelisah. walaupun ramai. tapi aku sendiri. ibarat lalang di lautan hisbiscus. aku rindukan keluargaku.

"baliklah khamis ni..tolong niaga"
"nak aku tolong niaga..boleh..aku berhenti belajar terus"

dialog aku dengan adikku. bapaku ditahan di wad. tekanan darah tinggi. kupunya 7 adik. aku anak sulung. siapa lagi tempat bergantung yang tujuh itu?? ibuku? aku tak pernah jumpa wanita seperti dia. aku berani katakan ibuku lebih hebat dari semua orang. jangan bangkang aku. aku ada hujah.

kerana sakit yang ini. aku nekad. bila di dalam perperangan, orang yang berani matilah yang menempa kejayaan. aku kuatkan jiwa untuk merungkai kekusutan jiwa dan minda aku. kalaulah bayu yang berkesiuran mampu membawa sekali kelelahan jiwa.

bapaku sakit. aku juga sakit. bapaku tekanan darah tinggi. aku tekanan rasa yang meninggi. bapaku ditahan di wad. aku menahan di dalam hati.

aku nekad untuk berjumpa dan berterus terang dengan 'jiwarasa' ku. dan untuk yang kesekian kali aku ditolak. hahaha. ironisnya.

0100-27022008
p.perdana

Blogger Templates by Blog Forum