tunjuk peRASAan

ini kali pertama saya tulis selepas mengakhiri rutin yang sama setiap hari, selama 2 bulan pada bulan yang lalu.

Sememangnya banyak untuk diceritakan.
seperti bacaan puisi saya pada malam baca puisi rumah PENA (terima kasih untuk ratna), persembahan sahabat-sahabat dan saya di sebuah gig akustik (terima kasih untuk hann) dan juga teater intan yang tercanai yang menusuk jiwa (terima kasih untuk rafiq)

Saya sedang sibuk mencari ruang dan dana.
tapi sememangnya banyak cerita untuk dikongsikan. seperti betapa separa gembiranya saya apabila M.Nasir menangguhkan konsert 1wajahnya (saya tidak mempunyai wang yang cukup untuk ke konsertnya sementelah bahang alam muzik belum tamat lagi), saya juga agak berdukacita pabila Yasmin Ahmad telah pergi (hari kebangsaan dan raya tanpa karyanya?).

Beban untuk menjadi pemibikin filem menujah pada setiap inci pundak saya.
Tapi sememangnya saya hendak berkongsi rasa. Seperti rasa berbaloi membayar RM7 menonton filem Setem. Seperti rasa kehilangan sesuatu yang paling disayangi ( telefon genggam saya hilang akibat kecuaian- saya lupa saya bukan di Jepun)


***********

Semalam berlangsung sebuah perrhimpunan anti-ISA di ibukota. Internal Security Act ni mula ditubuhkan pada tahun 60-an, untuk menyekat komunis-pada mulanya. Sejak akta ini ditubuhkan, tak sedikit yang pernah ditahan- lebih daripada 10 600 orang.

Bagi saya, tiada sebab untuk saya menyokong akta ini. Ini kerana saya, yang sering membaca, tak terbaca tentang kepentingan akta ini lebih daripada keburukan. Walaupun akta ini tak ada kaitan dengan saya secara menyeluruh (belum pernah keluarga dan sahabat saya ditahan) keburukannya telah dapat saya selami dengan membaca sebuah buku bertajuk Dua Wajah, tulisan Dr Syed Husin Ali, bekas tahanan selama 6 tahun.


yang nak beli, boleh klik sini
yang nak simpan duit boleh klik sini

Dan untuk para demonstran, tabik dari saya. Apa yang kalian lakukan, ada yang mengatakan semacam ribut dalam cangkir cuma. Namun ribut dari rakyat di dalam cangkir sudah cukup untuk menyedarkan peminum-peminum kopi keselesaan di kafe berhawa dinigin. Bak kata seorang teman, ini bukan semangat rebel, tapi semangat perjuangan rakyat.

Saya?
Saya masih cuba jadi patriotik dengan memilih untuk membeli beras pilihan Bernas yang mana 31.36 peratus saham dikuasai firma pelaburan Hong Kong, Wang Tak Co. Ltd (Wang Tak)


p/s: tahniah untuk Wak Dol, filem pendeknya Filem Omah Cilikku Enek Kelambu (Rumah Kecilku Ada Kelambu) tersenarai dalam senarai pendek. Saya memang suka filem pendek ini.

Baca
ini- untuk ulasan filem
dan
ini - untuk senarai pencalonan Festival Filem Malaysia (FFM) ke-22

Blogger Templates by Blog Forum