wanita,perempuan,gadis

Pada zaman kuno ada satu tamadun yang dipanggail Tamadun Rom. Tamadun ini adalah salah satu tamadun yang terunggul di bumi pada ketika itu. Namun kekukuhan tamadun ini mula goyah, kerana wanita bernama Helen. Di Amerika Syarikat tidak lama dahulu, skandal antara Clinton dan Monica telah menjadikan rakyatnya hilang kepercayaan terhadapnya. Ini adalah contoh bagaimana wanita boleh begitu menjatuhkan kerajaan ataupun individu. Saya seorang lelaki. Sejak akhir-akhir ini saya membuat keputusan untuk tidak bercinta. Bukan kerana saya ini tidak kacak. Tetapi saya rasa saya tidak mahu. Cuba lihat,suasana politik di dalam negara kita, kerana seorang wanita berasal dari Mongolia, kita tak bersemangat mengibarkan Jalur Gemilang. Ini bukan punca, tapi ini penggerak.

Saya punya ramai teman. Dan teman saya itu mempunyai teman-teman masing-masing. Saya kadangkala simpati dengan teman yang terpaksa menambah ruang komitmen untuk temannya. Makan bersama, main bersama dan belajar bersama (macam lagu 3 Sekawan). Tidak seperti saya. Mungkin saya mudah bosan dengan entiti selain daripada diri saya. Jadi kebanyakkan masa dilakukan dengan bersendiri. Saya tak kisah makan bersindiri, tonton wayang sendiri dan membaca seorang diri. Jadi satu-satunya manusia yang saya tak pernah bosan,adalah diri saya. Ini sebab saya hidup hingga kini.

Ketika sekolah dahulu, saya mempunyai sahabat. Kini saya masih memiliki sahabat itu, namun kami tak lagi seperti dahulu. Jika sempat sekalipun, ianya tidak sama seperti dahulu. Saya terima berdasarkan prinsip saya tentang manusia-people always change. Masa untuk saya habiskan dengannya,dikawal sepenuhnya oleh teman wanitanya. Ini adalah hujah untuk melihat perkara baik dalam sesuatu yang kurang keindahannya.

Saya pernah bertikam lidah dengan seorang gadis. Saya mulakan dengan agak perlahan. Hujah saya, banyak kerajaan roboh ataupun goyah kerana seorang wanita. Ataupun intergriti seorang lelaki jatuh adalah kerana wanita. Dia mati-matian menolak hujah saya. Saya cakap berdasarkan fakta. Lihat kota Troy. Lihat kitab Mahabharata. Lihat kisah Syeikh San'an dalam Kitab Mantiq-at Thair. Ataupun,sila baca novel dari Novelis Thriller Malaysia No Uno- Ramlee Awang Murshid. Atau mungkin gadis ini lupa tentang kisah cinta agung Puteri Gunung Ledang dengan Hang Tuah. Namun gadis ini seboleh-boleh menafikannya. Tanpa hujah. Gadis ini semakin teransang untuk bertikam lidah dengan saya. Mungkin adrenalin femininnya mencurah-curah bagai idea Yasmin Ahmad. Jadi untuk mengelakkan saya dijerit oleh seorang gadis yang cuba menafikan tanpa bukti, saya jawab...
" Tak semua wanita begitu. Siti Khadijah adalah sumber kekuatan Muhammad S.A.W untuk menebarkan Islam."

p/s: mae muki ni ikite iku

Blogger Templates by Blog Forum