bersedia masuk barisan


sabtu lalu. 23 Febuari. Aku pergi ke Silverfish Books, di Bangsar. Menemani seorang yang menghidupkan jiwarasaku. Dia pengkagum (pengagum?) Amir Muhammad. Maka, dia ingin membeli New Malaysian Essay. Seperti kukata, aku cuma meneman. Tak minat pun Amir. Bosan juga dengar orang Melayu cakap inggeris. Tapi aku ada dengar tentang Saharil Hasrin Sanin. Dia pun letakkan karyanya dalam buku tu. Memang dia Teroris Bahasa. Seusai pengenalan tentang buku tu, aku menyapa dia. Lepas tu aku makan hidangan yang disediakan. Sedap. Tapi aku tak tau apa nama kerepek tu. Aku ke rak buku jualan dan tertarik dengan sebuah buku. Buku inilah berbicara kepadaku supaya membuat anjakan paradigma( aku suka sangat perkataan ini, bila seseorang menggunakannya, orang itu akan nampak intelektual.)

Dan buku itu telah membantu aku menulis dalam blog.

26 balasbalik:

    On March 6, 2008 at 6:38 PM Anonymous said...

    yup... aku pun jijik bila dengar orang melayu tak nak mengaku melayu. bahasa inggeris harus dipelajari, tapi bukan untuk dijadikan bahasa pertama. andai benar ingin berkarya, berkaryalah dalam bahasa kita yang kaya. sebab itulah sastera itu namanya satera. bukan literature. kita hanya berpegang kepada usman awang, a. samad said, chairil anuar mungkin tapi tidak untuk aristotle, michaelengolo, hippocrate dan sebagainya ... kita harus junjung martabat budaya bangsa. bukan menjadi penjilat bangsa yang tak berdaulat. amir... mungkin dia perlukan sesuatu...

     

    terima kasih.
    kalaulah aku tau nama kau....


    amir memang perlukan sesuatu,
    sebab itu kita masih nampak dia masih mencari-cari....

    ada yang mahu bantu dia?

     

    aku rasa,baik kita bantu diri sendiri dulu,baru kita bantu orang lain.diri sendiri kat sini merujuk kepada bangsa sendiri,bahasa kita sendiri.ermmm...btol ke tak ek aku cakap mcm nie?aku main cakap je nie.

     
    On March 7, 2008 at 11:25 AM ratna said...

    kau tau nama aku...

     

    siapa amir muhammad?

    LOL.

    *serius*

    sudah lama tak membaca bahan ilmiah. terasa sgt ketinggalan. damn!

     

    am,
    ya, bukan delusi. betull......(bergema)

    dyana,
    ada seorang hamba allah ini pernah berkata,
    SIAPA MAHATHIR.
    dia kena banned.
    kamu pun seperti hamba allah tu, akan kene banned juga. ...tapi betul gak,Siapa Amir Muhamad kan...?

     

    assalamualaikum...
    belajar bahasa inggeris satu kepentingan...
    tapi sy tak brape stuju kut kalau disebabkan amir muhammad berbahasa inggeris mase book-reading session tu dijadikan titik tolak mengatakan dia menyanjung bahasa inggeris melebihi bahasa melayu...
    ader yang anti amir kut kat sini...?? hurm...

     

    sori amer zaman...
    u're a friend...
    tapi kadang2 ade jugak pendapat yg harus dibangkang kalau tak jelas kebetulan dan kesahihannya...
    how do u know amir muhammad so deep... kawan dah kenal lame ke?
    learn this..
    try to respect people with his/her extra capability..
    don't try to judge people u don't really know...
    please accept positive comments from me... as a friend...
    no hard feelings...

     
    On March 8, 2008 at 1:14 AM Anonymous said...

    siapa yg hard feeling nih? hahahaha...

     

    agak hangat ruangan ini nampaknya...

     

    hangat ker... =)
    just my opinion..
    yg anonymous nie mmg xde identiti ker?? nak jgk kenal orgnye...
    let's change our views, bkn argue..
    lalalalala...

     

    am,
    hangat yang tak tentu haala kan..?

    ma pieceo fart,
    ada ke yang anti-amir?
    yang pro amir tu nampak la.
    ada siapa yang kata amir tu manyanjungi bahasa inggeris?

    saya cuma kata
    "bosan dengar MELAYU BERBAHASA INGGERIS"

    siapa menghakimi siapa??

    p/s:am, bagi komen!

     
    On March 10, 2008 at 10:33 PM Anonymous said...

    hahahahaha.....

     

    See Here or Here

     

    la ni orang dok pakat keluaq barisan masuk bulatan.... haha.

    tapi nak solat tetap dalam barisan kan?

     

    aah.hangat tak sehangat api.hmm...

     

    el maaniq,
    sebenarnya kita solat pun dalam bulatan.

    bulatan yang sangat besar

     

    aku suka kata2; kita solat dlm bulatan. bulatan yang sangat besar. ya betul. bulatan seluruh dunia yang menghadap kaabah. Sungguh ironi sekali.

     

    terima kasih buat amer zaman

    seronok baca komen di sini

    terhibur

     

    tu la pasal.
    aku pun baru sedar.

    terima kasih!

     

    BUKAN KATA MU KAU TIDAK FAHAM HARI TU?

     

    mwahaha!

    yeah, i need to get laid.

    oh wait. i just did.

    j'aime paris, oui!

     

    cofeeholic,
    ya,mungkin aku sangat bodoh.
    tak faham langsung...
    hahaha

    amir,
    owh?
    erm....
    terimakasih untuk komen anda,amir muhammad

     

    whoa.
    amir pun ada dekat sini.
    amir,takde product terbaru ke?

     

    Apa yang menarik sangat ni?
    Bahasa kita dan bahasa inggeris adalah sangat penting**
    Dua2 penting.
    Hehe~

     

    This comment has been removed by the author.

     

Blogger Templates by Blog Forum