Nasi Ambeng

Ini nasi ambang. 0rang melayu biasanya panggil ini. jika kau mepunyai darah yang mengalir sedikit condong ke kaum jawa, kau boleh panggil nasi ambeng. Orang melayu lama menggelarnya nasi berkat.

Nasi ambang asalnya ada 21 jenis lauk. Tapi, kerana aku menjualnya secara konvensional dan kontemporari, ianya dikurangkan kepada 6 jenis lauk.

Lauknya adalah rendang ayam (atau ayam masak kicap) , mi goreng, kacang panjang goreng, serunding kelapa, sambal tumis dan ikan kering. Dijual dengan harga RM3.
Sejak akhir-akhir ni kosnya bertambah.


Apa..kau pakai petrol ke buat nasi ni?

kata seorang pakcik secara membabi-buta.


Baik pakcik, biar saya terangkan.
Untuk buat ayam rendang, perlukan ayam, santan sebagai bahan utama. Harga ayam naik 50 sen sekilo.Begitu juga dengan mi goreng, kacang panjang, sambal tumis dan ikan gorengperludimasak dengan minyak masak kelapa sawit keluaran tempatan. Harga minyak masak naik hampir 50%. Pernah satu ketika, minyak masak sangat sukar dicari,akibat peruncit menyembunyikannya (supaya harganya terus naik)


Jika anda membelinya, nasi jua termasuk dalam pembelian itu. Beras pula harganya meningkat sehingga 70%.Ini belum dikira lagi kos pengangkutan.


Naikkan harga?

Tak boleh..pembeli bukan semua kerja bank. Ini segamat. Dan tak ada seorang pembeli pun bekerja sebagai menteri.


Kini, ianya dijual tetap dengan harga yang sama. RM 3.

Jadi,kepada apek yang berkata


Haiya..apa pasal manyak mahal ma..?


Jangan salahkan aku, kalau kau ditumbuk. tapi aku tak boleh salahkan apek ni pula. bukan salah dia. jadi aku tak tumbuk. salahnya cuma tak dengar cakap Pak Najib supaya tukar cara hidup.



p/s : saudara rudy, lalu segamat jangan lupa singgah beli nasi ambang ini ya..

25 balasbalik:

    Cis. Kecur aku.

    Kalau ngunyah nasi ambeng sambil berpeleseran di Taman Batu Hampar itu.. alangkah nyamannya.. Owhh..

     

    Wah sedapnya...
    tak pernah rasa lagi.. cemana ya nak dapatkannya..?
    Itulah ada yb arituh dalam program hujah ntv9 cakap takkan berlaku kesan berantai ekoran minyak naik.. hah amik kau... kita yang semut-semut ni kena tanggung.
    Apa-apa pun utk makanan yang sedap tak yahla persoalkan harga ya. Bukan senang nak cari makanan yang sedap dan berpatutan harga dlm zaman minyak naik ni.
    oh ada member citer bulan depan minyak naik lagi kot.
    Jenuhla...

     

    aku nak try!

     

    mesti mesti...aku terus singgah umah ko untuk makan nasik ambeng free...ekekekeke

     

    gile lapar seyh...! =D

    muzz... jual kat puncak yuk... meh aku jadi rakan jual kat blok siswi... malam2 ramai yg lapar cari makan (termasuk aku) tapi pagar cinta da tutup...

    huhu...

     

    fuiyoo.macam ni punya sedap 4 ringgit pun sanggup.

     

    uisy..lapor lah...
    uisy..tak leh tak leh..
    uisy..tidak!!
    perbelanjaan kena dikawal..
    kena diet!!
    ehhehe

     

    owho
    nieh kne nasi ambang tuh
    knape cm pelik jek?
    boleh ek nasi campur ngan mee
    eh..x sakit perut ke?
    maap ye..byk bertanye...sbb x pnah mkn...
    tp..3 ringgit jek?
    GILER MURAHHHHHHHHHHH

    huish
    x bersyukur btol org segamat nieh
    cube datang muadzam

    nasik separuh+daging sejemput+paceri nenas yg kecik giler 1..dh 2.50

    muz....awk berniaga la kt muadzam

    huhuhuhu

     

    faveret neh...
    dpt mkn pun time kenduri umah jiran aku jek coz jiran aku neh ade darah unsur jawa...
    best!
    makan 5 suap da kenyang tp aku tamak nk mkn 5 pinggan...
    muz, ko ade service delivery x?
    anta ke bp leh?

     

    salam...

    pernah merasa nasi ambeng sekali je... eheh! not bad.

    by the way, dah baca some of your entries - agak menarik.

    keep it up :)

     

    pernah makan nasi ambang di johor bahru semasa lawatan kerja disana.

    sedap sungguh! entah bila boleh merasa lagi.

    segamat kamu berjualan di sebelah mana? kg aku sejam setengah perjalanan dari segamat.

     

    Aku nk makan ini nasi mase shoot break nnt okay?

     

    panchilo,
    aku lagi kecurr....
    erm..Taman Batu Hampar tu..line clear tak?

    wnorhaslina,
    kalau singgah segamat,boleh cube cari di pasar malam sekitar sana..
    erm..tapi ni memang macam satu kewajipan..
    si peniaga mahu menjual dgn mahal..
    namun pembeli tetap ingin yang murah,..

    amscreamo,
    nak try? kat bazar puasa shah alam nanti banyak kot..

    rudy,
    singgah...famili aku mesti nak jumpe penulis dalam gangguan teksual & masuk barisan..

    mapieceofart,
    ingin nak jual..tapi tak ada dapur nak masak..cadangan?

    butaseni,
    erm..tgk pun dapat tau sedap ea?
    kalau camtu..meh sini RM 3..hehe

    mas,
    hai kak mas...haha
    aih..aritu nampak lepak kat starbuck boleh...?
    lalalala...

    emyl,
    tak sakit perut..
    kalau sakit,takkan ada orang buat..
    muadzam jauh..datang ar segamat..

     

    armada,
    watperla susah nak delivery..
    apa kata kau jumpe aku,
    bincang..
    wat francais nasi ambeng kat bp tu..
    kau pun belum kahwin lagi kan...
    ~lalala~

    theperfectmelancholy,
    salam..
    not bad jer?
    try aku punya plak..
    anyway..thanx...
    saper ek?

    fusarium,
    segamat...di pasar malam..
    cari jer ada jual nasi ambang rm 3..
    aku la tu..
    tapi selalunya aku takder di tempat jualan..

    misslara,
    kau?
    tak boleh!
    nak..datang rumah..haha

     

    amer zaman,

    baru cube sekali... so jawapannya tetap not bad ;p

    if cuba dua kali, maybe superb kot!

    nak suruh aku try ko punyer... boley aje :)

    tapi... ade tak nasi ambeng cyber? bak sini :P

    sape aku?

    hmm... the perfect melancholy :)

    p.s. bila nak menulis lagi?

     

    pasar malam kt segamat ri ape?

     

    amer sumpah ak x tahan nan godaan nasi ambeng tu.. ak klu turun jb wajib singah kt Pagoh.. pastu ak tale dalam 2-3 bungkus skali.. pergh.. siot la ko nie.. dala ngah lapo nie..

     

    uff... tadek dapor ekk... ye tak ye jugak... aler...sludup jer sudeyy... aku pun bukannye JPKPP lagi dah... pencen... lalala....

    =)

     

    salam..pernah rasa nasi ambeng ni..ehehehe..masa di Banting..ada kenduri masykt jawa

     

    aku xpenah mkn nasi nie~
    sedap ke?
    xpenin byk2 lauknyer..?

     

    perfect melancholy,
    selalu jer menulis...

    emyl,
    hari ahad-jumaat..

    iqbal,
    haha..
    aku lapo piza yg ko nak blanje..

    mapieceofart,
    tau takper..

    arsaili,
    wah...macam mana?
    syiokk tak?

    renhalus,
    pasal makan pun nak pening?
    kunyah sudeyy..

     

    kau jual nasik ambeng kat mana?


    hehe.

     

    murah tu...

    kat putrajaya ni, nasi, ayam goreng, sayur dan kerang sikit dah RM6...

    waaaaaaaaaaa

     

    Salam
    bang..

    entry nasi ambeng kite featured kat blog lain la.. tibe2 je kan ade org duk cari nasik ambeng ni..

    http://makanohmakan.blogspot.com/2009/06/nasi-ambang-jawa.html

    link aku ade, link entry ni pun ade.. hihi

     
    On November 20, 2009 at 6:57 PM Anonymous said...

    saya pon peminat makanan jawa...nak try nasi ambang sedap...pegi kat bazaar maeps kat mardi serdang...setiap sabtu kol 4-11mlm....ade bazaar...kat section makan ade org jual nasi ambang die mmg KAWW....sebiji jawa nye...musti MAUUU.....selamat mencuba...

     

Blogger Templates by Blog Forum