Nasi Ambeng

Ini nasi ambang. 0rang melayu biasanya panggil ini. jika kau mepunyai darah yang mengalir sedikit condong ke kaum jawa, kau boleh panggil nasi ambeng. Orang melayu lama menggelarnya nasi berkat.

Nasi ambang asalnya ada 21 jenis lauk. Tapi, kerana aku menjualnya secara konvensional dan kontemporari, ianya dikurangkan kepada 6 jenis lauk.

Lauknya adalah rendang ayam (atau ayam masak kicap) , mi goreng, kacang panjang goreng, serunding kelapa, sambal tumis dan ikan kering. Dijual dengan harga RM3.
Sejak akhir-akhir ni kosnya bertambah.


Apa..kau pakai petrol ke buat nasi ni?

kata seorang pakcik secara membabi-buta.


Baik pakcik, biar saya terangkan.
Untuk buat ayam rendang, perlukan ayam, santan sebagai bahan utama. Harga ayam naik 50 sen sekilo.Begitu juga dengan mi goreng, kacang panjang, sambal tumis dan ikan gorengperludimasak dengan minyak masak kelapa sawit keluaran tempatan. Harga minyak masak naik hampir 50%. Pernah satu ketika, minyak masak sangat sukar dicari,akibat peruncit menyembunyikannya (supaya harganya terus naik)


Jika anda membelinya, nasi jua termasuk dalam pembelian itu. Beras pula harganya meningkat sehingga 70%.Ini belum dikira lagi kos pengangkutan.


Naikkan harga?

Tak boleh..pembeli bukan semua kerja bank. Ini segamat. Dan tak ada seorang pembeli pun bekerja sebagai menteri.


Kini, ianya dijual tetap dengan harga yang sama. RM 3.

Jadi,kepada apek yang berkata


Haiya..apa pasal manyak mahal ma..?


Jangan salahkan aku, kalau kau ditumbuk. tapi aku tak boleh salahkan apek ni pula. bukan salah dia. jadi aku tak tumbuk. salahnya cuma tak dengar cakap Pak Najib supaya tukar cara hidup.



p/s : saudara rudy, lalu segamat jangan lupa singgah beli nasi ambang ini ya..

Blogger Templates by Blog Forum